شاید در ذهن شما دستگاه کپی ساده به نظر برسد و در روز در اداره و حتی خانه از آن استفاده کنید، اما با این وجود همه کارهایی که دستگاه کپی انجام میدهد را نمیشناسید و شاید آشنایی با قطعات داخلی آن نداشته باشید. این دستگاه در ابتدای ورود خود ساز و کاری بسیار ساده و ابتدایی نسبت به مدلهای امروزی داشتهاند و به مرور زمان و با پیشرفت فناوریها ساختاری پیشرفتهتر را به خود گرفتند، به طوری که از قطعات و اجزای داخلی بسیاری تشکیل شدهاند و که هر کدام وظیفهای را انجام میدهند. درواقع دستگاه کپی شامل اجزای فیزیکی مختلف داخلی است که در اینجا این قطعات را برای شما به صورت تخصصی شرح دادیم.
دستگاه کپی از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
دستگاههای کپی از بخشها و اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که هر یک از این اجزا ویژگی و ساختاری منحصر به فردی دارند و شناختن هر بخش برای افرادی که دائما با این دستگاه سر و کار دارند امری ضروری است. درواقع آشنایی با قطعات دستگاه فتوکپی در نگهداری آن شما را بسیار کمک میکند و در صورت مشکلات برای هر بخش به راحتی میتوانید مشکل را بر طرف کنید. بنابراین اگر اطلاعات چندانی از نحوه کار با این دستگاه و آشنایی با قطعات داخلی را ندارید این مقاله مختص شما است.
بدنه: اولین قسمتی که شرکت سازنده به آن توجه بسیاری دارد، ظاهر و بدنه دستگاه است که طراح وظیفه طراحی و ساخت آن را بر عهده دارد و تمامی قطعات در این بدنه قرار میگیرد.
صفحه نمایش: این بخش با توجه به نوع ساخت و برند میتواند بسیار ساده و کوچک و یا پیشرفته و دیجیتالی باشد که در هر صورت یک سری فعالیتهای ساده با استفاده از نمایشگر قابل انجام و مشاهده است. البته در مدلهای قدیمیتر نمایشگری وجود ندارد و تنظیمات از طریق دکمه یا درایور موجود در رایانه متصل به دستگاه انجام میشود.
صفحه کلید: برای تنظیم و کنترل تعداد کپی، تغییر شفافیت کاغذ، تنظیم غلظت کپی و تنظیم سایز و اندازه کاغذ از طریق صفحه کلید قابل انجام است.
موتور: یکی دیگر از قسمتهای مهم محسوب میشود که اجزای آن از موتورهای مختلف نظیر پیکاپ، چرخ دندهها، رولها و غیره تشکیل شده است.
مین برد: مین برد مغز دستگاه بوده که کار آن فرمان دادن به دیگر بخشها نظیر موتور، بردها و سنسورها است و از صفحه کلید و یا سیستک رایانه برای چاپ و کپی دستور میگیرد.
سنسور: در قسمتهای مختلف کپی کاغذکشها، فیوزینگ، درب دستگاه، لیزر و غیره، سنسورهای مختلفی وجود دارد که شناسایی کاغذ، شناسایی محل فعلی کاغذ و دستور دادن به برد اصلی را برای انجام کارهای مختلف بر عهده دارد.
کاست ورودی و خروجی کاغذ: به طور معمول یک یا دو قسمت برای قرار دادن کاغذ درون دستگاه وجود دارد که کاست ورودی کاغذ گفته میشو و دیگر قسمتها برای گذاشتن کاغذ در اندازههای مختلف وجود دارد که به آن کاست دستی میگویند. اسناد پس از کپی نیز در سینی خروجی قرار میگیرند.
کاغذ کش: در تمامی دستگاههای فتوکپی یک بخشی به نام کاغذ کش وجود دارد که وظیفه آن هدایت کاغذ به درون دستگاه است. این قسمت دارای رولها و چرخهای لاستیکی برای کشیدن شدن کاغذ درون دستگاه است و در صورت مچاله یا پلیسه شدن کاغذ علت آن را میتوانید در این بخش پیدا کنید.
کلاچ: فرآیند کشیدن کاغذ از کاغذ کش از کلاچ استفاده میکند که این قطعه از دستگاه دستور میگیرد و با چرخش چرخ دندههای مرتبط با پیکاپ کاغذ را حرکت میدهد.
برد پاور: هر کدام از اجزای تشکیل دهنده کپی با یک ولتاژ خاصی کار میکنند که این بخش جایگاه بسیار ویژهای در چاپ دارد و وظیفه آن انتقال ولتاژ برق شهری به سایر قطعات دستگاه است.
کارتریج: یکی از مهمترین قطعات کاربردی در این بخش کارتریج است که وظیفه نگهداری تونر مصرفی را بر عهده دارد و برای تعویض نیز حتما باید از تونر با کیفیت استفاده کنید تا در سیستم داخلی چاپگر اختلالی ایجاد نشود. همچنین امکان دارد که کارتریج در جایگاه خود به درستی قرار نگیرد و با خطاهای روبهرو خواهید شد. عامل دیگری که این قطعه را نابود میکند گرد و غبار است.
یونیت فیوزینگ: اگر کاغذ تازه چاپ را لمس کنید، حرارت و داغی آن را حس خواهید کرد که این گرما ناشی از حرارت یونیت فیوزینگ برای حک تونر بر روی کاغذ است. بنابراین از کار افتادگی این بخش با کنسل شدن چاپ اسناد همراه است و معمولا مشکل خرابی آن در اثر استهلاک اتفاق میافتد.
درام: این قطعه وظیفه انتقال تونر یا جوهر را بر روی کاغذ دارد و ساختار حساس و آسیبپذیری داشته که در صورت ضربه کارایی خود را از دست خواهد داد و عملیات چاپ را مختل میکند. در نظر داشته باشید که درام به صورت مستقیم با تونر سر و کار دارد و مشکل جوهر ریزی و ذرات خشک شده تونر بر روی درام میتواند عامل اصلی خرابی آن باشد.
یونیت اسکن: اسکنر دستگاه فتوکپی یک بخشی است که عملیات خواندن کاغذ جدید و کپی از روی آن انجام میشود و زمانی که کاغذ را بر روی شیشه اسکنر قرار دهید کار عکسبرداری انجام میشود و آن را برای کپی گرفتن به برد دستگاه ارسال میکند.
سیستم خنک کننده: این قطعه نقش بسیار مهمی در سلامت دستگاه دارد، زیرا دستگاه به طور دائم در حال گرفتن کپی و پرینت است که باعث ایجاد گرمای زیادی خواهد شد و از این رو این قطعه وظیفه خنک کردن را بر عهده دارد.
تقریبا تمامی قطعات داخلی دستگاههای کپی شامل موارد بالا میشوند و دانش و اطلاعات بیشتر درباره هر بخش باعث میشود که سریعترین نتیجه را برای خرابی خطا حدس بزنید که میتوان گفت بیشترین خرابی در این دستگاهها شامل کمرنگ شدن کاغذ، چاپ خراب، نکشیدن کاغذ داخل دستگاه و خروجی است. در این مطلب سعی داشتیم شما را با بخشهای تشکیل دهنده این دستگاه آشنا کنیم.